Kat thuis? Deze planten zijn niet giftig voor jouw kat

Katten zijn een liefhebber van planten en knagen hier dan ook graag aan, sommige planten worden ook nog eens opgegeten. Om ervoor te zorgen dat jouw kat geen giftige planten eet is het van belang diervriendelijke kamerplanten in jouw huis te plaatsen. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van planten die je prima in huis kan halen als je huisdieren hebt.

Onze favorieten

Wij van Pots and Plants zijn gevraagd onze favoriete planten te delen. We doen dit natuurlijk graag en hebben een selectie gemaakt van planten die geschikt zijn voor katten- of hondenbezitters.

Koffieplant – Coffea Arabica

Echte koffiebonen ga je er wellicht niet van krijgen, maar het is wel een enorm leuke plant. Een koffieplant kan overigens wel bonen opleveren indien je deze de juiste verzorging geeft. Het zijn exact dezelfde planten als ze in veel gebieden worden gebruikt voor op de plantages. Ook in het wild knagen verschillende dieren aan de plant.

Kentia Palm

Een prachtige palm die wellicht de populairste plant is in veel films en series, de plant wordt namelijk enorm veel gebruikt in films. De kentia palm is daarnaast enorm gemakkelijk in de verzorging en kan op iedere plek in je huis terecht. Het is daarnaast een echte blikvanger voor je ruimte en je maakt er zo een gezellige ruimte van.

Ananasplant – Bromelia

De Ananasplant is wellicht een van mijn favoriete planten door de grote blikvanger bovenop, de Ananas. De ananasplant is vooral decoratief en is een andere type plant dan waar wij onze ananassen van krijgen die we graag eten. De kat is geen liefhebber van de ananas bovenop dus deze is veilig.

Bananenplant – Musa Cavendish

Bananenplanten zijn simpelweg gewoon erg tof om te hebben, maar het zijn ook enorm mooie planten. Ze doen het goed in tropische gebieden dus af en toe de bladeren nat maken is een goed idee. Bananenplanten zijn er in vele soorten en maten, maar de populairste is de Musa Cavendish. Dit is dezelfde bananenplant als waar onze bananen aan groeien, echter wordt het verkrijgen van bananen een lastige. Bananenplant moeten namelijk bevrucht worden om bananen te kunnen laten groeien. Benieuwd geworden naar de bananenplant? Hier kan je je bananenplant bestellen.

Kortom er zijn gelukkig veel soorten planten die het goed kunnen doen. Ben je nou benieuwd naar meer? Bekijk dan alle planten bij Pots&Plants.

Een ras kat of kruising?

Je hebt een beslissing genomen. Je wilt een nieuwe vriend in huis. Een kat voldoet aan alle eisen en je staat te springen om je nieuwe maatje op te halen. Toch is een kat impulsief aanschaffen altijd af te raden. Bij de verzorging van een kat komt veel meer kijken dan je wellicht in eerste instantie inschat. Daarnaast moet je voor jezelf de keuze maken of je een echte ras kat wilt of een kruising. Dit lijkt geen grote beslissing, maar er zit wel degelijk verschil tussen de twee. Hieronder een kort overzicht.

Wat is een ras kat?

Je spreekt van een ras kat indien de kat aan alle ras standaarden voldoet. Dit zijn niet alleen uiterlijke kenmerken, maar ook karakter- en gedragseigenschappen. Daarnaast beschikt de kitten over een stamboom, waarin blijkt dat de ouders in ieder geval beide afkomstig zijn van hetzelfde ras. Een voordeel van deze ras standaarden is dat je van te voren een goede inschatting hebt van het uiterlijk, gedrag en karakter van je kat. Indien je een gezin hebt en zeker wilt zijn dat je kat kindvriendelijk is, kan dit een uitkomst bieden. Over het algemeen zijn ras katten namelijk vriendelijker en aanhankelijker dan niet ras katten.

Erfelijke aandoeningen

Toch beschikken ras katten vaker over erfelijke aandoeningen dan een kruising. Dit heeft ermee te maken dat je pas van een ras kat spreekt als beide ouders van hetzelfde ras afkomstig zijn. De familie waaruit de kitten kan afstammen is dan vrij gering, waardoor aangeboren aandoeningen vaker voor kunnen komen. Bij een ras kat moet je er dus rekening mee houden dat je wellicht vaker naar de dierenarts moet gaan. Dit is niet per se erg, maar zorg dan in ieder geval dat je goed verzekert bent door middel van een kattenverzekering. Je bent met een basisdekking al beschermd voor noodzakelijke operaties en dierenarts consultant afspraken. Je komt dus niet zomaar voor onverwachte kosten te staan.

Een kruising of ook wel asbakkenras

Deze katten komen in alle kleuren, vormen en formaten. Je weet van te voren dus echt niet wat je krijgt. Dit kan een leuk verrassingselement zijn, maar ook een risico. Bij deze katten is het veel moeilijker in te schatten wat voor karakter en gedrag het dier gaat vertonen. Het kan dus zomaar zijn dat de kat niet gezinsvriendelijk is. Daar staat tegenover dat je bij een kruising een kleinere kans hebt op erfelijke aandoeningen. De dieren zijn dus wel gezonder en sterker. Desalniettemin, kan het vooralsnog voorkomen dat je een niet ras kat hebt met een slechte gezondheid. Ook hier is een huisdierenverzekering daarom altijd handig om jezelf in te dekken tegen onverwachte kosten.

Uiteindelijk is de keuze aan jezelf en zul je in beide gevallen een vriend voor het leven hebben.